onsdag 19 september 2012

Köpa en fd Travhäst

Fick ett mail från en tjej som starkt funderar på att köpa sig en Travhäst, en som lagt tävlingsdojjorna på hyllan och nu vill prova något annat.
Hon undrade vad jag tycker att man skall tänka på osv.

För det första tycker jag att man skall ta reda på så mycket man bara kan om den tilltänkta rasen och man skall sätta sig ner och fundera igenom vad man själv vill med hästen.

Denna Pålle var endast fem år och hade inte gjort så många starter dock hade han varit i träning från 2 års ålder. Ägaren hade nu gett upp då Pållen gärna hetsade upp sig och tog till galoppen. Om ingen ville ha honom väntade slaktbilen.
Han ansågs lite "vek" och stressig och hade aldrig blivit ridtränad. Redan här bör man fundera över sina egen erfarenheter och kunskaper.

Tjejen som skrev hade aldrig haft någon egen häst men hade under 8 års tid ridit på ridskola och hade de senaste två åren varit medryttare på en halvblodskorsning.
Hon har startat i några mindre hopptävlingar och tycker inte dressyr är särskilt roligt.

Hästen ska hon, vid ev köp, stalla upp hemma hos sin ridlärare och där finns tillgång till Ridhus, ridsällskap och mångårig erfarenhet av hästar.

Så här tycker jag:

Hästen kommer direkt från banan och är i toppkondition. Han har tränats mellan 4-6 dagar i veckan och stått på en hel del Kraftfoder. Den träning han fått har gått i raskt tempo och på slätt underlag. Han är van att tränas i "flock" ( alltså jämt körd tillsammans med andra hästar) och han har aldrig haft en ryttare på ryggen.
Detta innebär, enligt mitt tycke och tänk, att hästen skall omskolas från grunden.
Att tro att man skall kunna njuta av lugna komplikationsfria uteritter och några lika komplikationsfria hopplektioner på denna kuse är rent befängt. I alla fall från början.

Här väntar hårt arbete, svett, tårar och en ängels tålamod. Inte pga av att hästen på något sätt är dum eller olämplig för ridning utan för att han skall få en möjlighet att landa i en ny miljö och i en helt ny genre.
Här krävs också hjälp från kunniga människor för utan sådan hjälp är jag nästan 100 % säker på att detta kommer att gå galet. Bra här är att tjejen kommer att stalla upp hästen hos människor med stor hästkunskap och hästvana. Att det finns tillgång till Ridhus är ju också väldigt positivt eftersom man där inne på ett säkrare sätt kan bekanta sig med sin nya vän.
Flickan måste även börja gilla dressyr för hur det än är så är det där vi lägger grunden till all ridning. Dressyr handlar om lärande och säkerhet, även om du tänker hoppa. Start och stopp MÅSTE fungera och om din häst skall hålla och ge dig glädje under många år måste du vara rädd om den. Dressyren stärker och mjukar upp.
Den är ditt ansvar och då tycker jag att det är din plikt som hästägare att ha kunskap nog om hur din ridning påverkar din häst.
Detta gäller ALLA, skogsmullar som tävlingsmänniskor. Gäller ju självklart också för alla raser, inte bara för en fd travhäst.
Det är tålamodskrävande för en vanlig svensson att ta sig an en Tävlingshäst på elitnivå oavsett om det är en travare, hopp,dressyr eller fälttävlanspålle. Detta är högpresterande individer och svåra för många hobbyryttare/kuskar att bemästra MEN har man viljan att lära och är ödmjuk inför uppgiften brukar det mesta lösa sig.

Alltså, skaffa dig gärna en fd travhäst MEN var beredd på hårt arbete och att du behöver mycket hjälp.

För övrigt är dessa pållar oftast väldigt trevliga och arbetsvilliga. Dom är glada och vill vara till lags och dom blir fantastiskt fina ridhästar om man ger dom tid,kärlek och tålamod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar