fredag 12 oktober 2012

Paddar och fluff!

Börjar med att önska en trevlig härlig Fredag! :) Äntligen!
 
 
Rider du din häst med olika paddar, gummi, fluff osv under sadeln? Varför jag frågar är för att jag är lite nyfiken på hur man resonerar kring det. Vi har pratat rätt mycket om det på min utbildning, kom ju såklart upp när vi hade sadelutprovningsdelen. Säger absolut inte att det är fel att använda sådant men det kan ibland göra mer skada än nytta. Jag har själv använt det, men fluffet ligger nånstans i stallet och samlar damm ;) Jag har inte haft användning för varken det ena eller de andra på länge.
 
 
Som alla säkert redan vet så ska ju en sadel som passar ligga still, den ska inte röra sig öht, varken framåt-bakåt, eller åt sidorna, den ska inte tippa. Den ska ge frihet åt bogbladet att röra sig och den ska följa hästens rygg, right?! Har man en sadel som uppfyller dessa krav (vilket man helst ska ha) så behövs det knappast något mer därunder. Ett undantag är hopphästar, där har man en lite dämpande funktion också.
 
 
Jag läste en undersökning om just paddar och det var väldigt varierande resultat bla:
 
"Teddypad


Den vanligaste effekten av Teddypadden är enligt denna studie ett ökat tryck vid manken med sämre eller oförändrad fördelning i sadelns bakre del.


Kilpad


Att utläsa från de mätningar som är utförda i denna studie är den vanligaste effekten att trycket från sadel och ryttare förflyttas fram mot manken när man placerar en kilpad under sadeln.


Fårskinnspad


Den mest frekvent förekommande effekten när ett fårskinnspad lades under sadeln var ett ökat tryck vid manken och en bättre eller oförändrad fördelning av trycket i sadelns bakkant (52 % av mätningarna).


Gelépad


Gelépadden verkar utifrån de mätningar som är utförda i denna studie, vara den pad där risken är minst att skapa en tryckfördelning som blir sämre än den som finns med enbart sadeln.


Pad av formskum


Padden med formskum verkar således oftast ge högre tryck i området kring manken och oförändrat eller något bättre tryckfördelning i sadelns bakre del.

Slutsats


Analysen av de 90 tryckmätningar som utgör underlag i denna studie, visar att med de flesta paddar under sadeln, oavsett slag, så försämras tryckfördelningen, och mycket ofta blir det ett ökat tryck runt manken. Detta hindrar hästens bogrörelser och kan ge dåligt utvecklade/tillbakabildade muskler, eller andra skador hos hästen. I 50-80% av fallen ger padden totalt sett hästen sämre förutsättningar, när det gäller fördelning av trycket från sadel och ryttare.
Kilpadden, vars främsta uppgift är att höja sadeln i bakkant, verkar nästan alltid skjuta trycket markant mot hästens manke, vilket inte är att rekommendera.
I mellan 20-40% av fallen blir det dock en förbättring av tryckfördelningen med en pad än utan, så padden fyller ibland en viktig funktion.
När man tittar på de effekter som varje enskild pad vanligast ger enligt mätningarna som är utförda i denna studie, så ger samtliga främst ett ökat tryck vid manken, andingen med sämre tryckfördelning i sadelns bakre område, alternativt blir det oförändrat där, eller bättre. Den enda av paddarna som skiljer sig från mönstret en aning är gelépadden som i ungefär 1/3 av mätningarna visar en oförändrad tryckfördelning. "

Hela rapporten finns att läsa här 
 

4 kommentarer:

 1. Intressant!

  Jag köpte en sadel till min treåring som var lite för vid kring manken, placerade en fårskinnspad under och vips låg sadeln "bra" för ögat. En tid senare fanns där istället muskler att fylla ut sadeln med och padden togs bort och samlar damm sen dess.
  Jag gillar inte paddar eftersom de tar bort känslan av ridningen och när den sedan togs bort fick jag och hästen en betydligt finare kontakt. Dock kändes det som en lösning för att köpa just den sadeln med lite växtmån, istället för att byta sadel några månader senare igen.
  Sadeln ligger idag stilla och jag upplever hästen som tillfreds med allt men jag har egentligen dålig koll på HUR bra/mindre bra den ligger och framförallt - hur bra skulle hästen kunna gå med en exakt utpassad sadel....

  Jag har fått höra från självutnämnda sadelexperter att om man köper en superperfekt sadel ska den passa jämt och alltid. Stämmer det?
  För ett orosmoment med unghästar är just deras växtperioder ihop med sadel. Jag tycker dock inte att min häst ändrat utseende på sin rygg (förutom när hon ser ut som en dragster men då rids hon inte)
  Dock ska hon ju fortfarande bredda sig och bygga mer muskler så då är frågan; hur kan en enda sadel passa från start till mål i utbildning/träningsperioden? (om det nu stämmer att en enda sadel ska passa jämt)

  Men hur gör ett sadelproffs? Byter sadel allt efter säsong och form?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Nu skriver jag från mobilen, får se hur det går. Man kan absolut inte rida med samma sadel jämt. Hästen ändrar ju form o storlek,speciellt unga hästar. Hästar lägger på hull muskler eller åt andra hållet kanske går ner i vikt tex. Sen är det jätte svårt att veta hur sadeln ligger under arbete, o det är ju det som räknas. Bara för den ligger bra på en stillastående häst betyder inte att den ligger bra när den rör sig,ryttaren på osv. Hör av dig om du vill ha hjälp. Mvh/Jeanette

   Radera
 2. Ja det var så jag också har resonerat; hur kan en sadel ligga bra på en häst jämt? de ändrar ju utseende så fort de små djuren.

  Men hur resonerar ni sadelutprovare ang just problematiken som uppstår om hästen faller ur en aning, blir fetare efter betet etc. måste man som hästägare ha råd att byta sadel var tredje månad? om hästen bygger muskler så är det ju förhoppningsvis ett mer statiskt tillstånd och man behöver verkligen en ny sadel, men låt säga att samma häst sen blir halt, måste vila, tappar form - funkar det inte med padd då eller är det tänkt att man ska spendera ytterligare tusentals kronor för att rida hästen fram till att den kan ha den ordinarie sadeln? Såklart låter ju det absolut det mest optimala men känns långt borta för en normalsvensson?

  Intressant ämne :) Hör säkert av mig framöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sent svar. Ja det är verkligen intressant och sadlar kan ju diskuteras i oändlighet :) I en perfekt värld, så ja, då borde man kunna köpa en ny sadel som passar hästens form.. Men jag är mycket väl medveten om att det inte går alla gånger. Ett alternativ är att använda en bomfri sadel medans hästen musklar sig tex. Vill man inte köpa så kan man hyra en. Ang paddar då, jag har inget emot paddar, bara dom används på rätt sätt. Har man en sadel som ligger bra, så kan man ju ändra på det genom att lägga dit nån form av pad..inte så smart. Vet många som har bara för att det är snyggt :/ Men till din fråga, om en häst fallit ur så kan man bredda vidden men en pad MEN man måste se till att hästen har frihet att röra sig och musklerna kan byggas upp. Varierat arbete tex vid töm så hästen får röra sig och byggas upp utan att en sadel som stör. Ta till vana att kolla sadeln lite då och då, om den fortfarande ligger bra på hästen.
   Hör gärna av dig igen :)
   Mvh/ J

   Radera