fredag 1 mars 2013

Pilates

Pilates är inget nytt begrepp då det uppfanns för över 100 år sedan och utvecklades för att öka flexibiliteten,styrkan och kroppsmedvetenheten hos Balettdansare.

Pilates för häst inriktar sig på precis samma sak och de övningar vi i dag har använt sig av är framtagna av sjukgymnaster i storbritannien.
De två främsta är Hillary Clayton , dressyrryttare på Grand Prix nivå och veterinär, och sjukgymnasten Narelle Stubbs.

Våra hästar behöver verkligen stärka sina kroppar för att vi skall kunna öka prestationsnivån.
I dag provade vi Pilatesövningarna för första gången.

1) Att be hästen sträcka halsen uppåt och nedåt bidrar till att man öppnar upp nacken, en bra övning för hästar som behöver förbättra sin överlinje och stärka sin bröstmuskelatur. En stark bröstmuskeltur är avgörande för en självbärnade häst
2) Plumsa i djupsnö stärker bukmuskelatur och rygg, att få göra det utan en ryttares belastning från början är bra. Dessutom är det bra för ryttaren att plumsa bredvid, hjälper till att bättra på flås och styrka. ;)   

3) Att lyfta ett ben då hästen står i uppförsbacke belastar hästens bakdel. Den måste använda alla muskler för att hitta balansen och inte tippa omkull. Bra övning för bättre bärighet på bakdelen. Hästen får inte luta sig mot dig eller hänga i din hand, den skall stå själv.

4) Att be hästen böja sig runt är en rörlighetsövning som stärker och mjukar upp det viktigaste bukmusklerna.

 Detta var några av det övningar vi blivit tipsade om, en femte var att parkera Pållen i nedfösbacke och sedan be den backa MAX ett par steg från början. Det är en stabilitetsövning som stärker bukmuskelatur, ryggmuskelatur och bogmusklerna. Övningen förbättrar öven hästens möjlighet att lyfta sin bröstkorg.

Detta var roligt och har det den utlovade effekten kommer jag fortsätta med detta forever and ever. :D

Fridens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar