fredag 18 maj 2012

Ett steg framåt,två tillbax... :)

I går blev det ingen ridning för oss, regnet hälsade på under hela dagen och det kändes inte direkt lockande att ge sig i väg. Dessutom hade Pållarna dagen innan gjort rejäla jobb på töm.

Tyvärr blev jag fundersam då jag sett Dunders trav. Något stämmer inte..... :/ Hans bakben rör sig likt benproteser, stela och oböjbara. Han "krullar" ihop sig och dyker och ryggen ser inte det minsta avslappnad ut. På detta viset såg han ut från början,då han kom till mig, men har under senare tid rört sig betydligt bättre. Hög tid för massage och ev akupunktur igen, dessutom måste tömkörningen bli ett mer återkommande träningssätt.

Flisan visade sig vara en mkt ambitiös donna med många egna åsikter om hur det ska gå till. ;)
Problemet med henne är att hon rusar, fort ska det gå!  Hon gör ju det hon lärt sig, en travhäst ska FRAMÅT och dom ska lägga bakbenen bakom,inte under,sig.
Det vi nu eftersträvar är att få henne uppmärksam på sin kropp, hitta fokus och lyssna. Hon tar gärna egna, mkt snabba,beslut och blir frustrerad då vi inte håller med henne om att det är rätt.
Då vi vänligt talade om att -Nej, det är inte okej att springa jättefort framåt! bestämde hon sig för att -Nähäpp, då springer jag väl jättefort bakåt då!
Då vi , från en sidoposition, bad henne promenera framåt tillsammans med oss sa hon -Varför då?
Hon ville gärna springa hem och hade, från början, inte alls lust att varken lyssna eller ens titta på oss.

Ett steg framåt och två tillbaka..... Tömkörningen övergick till jobb på lina och det hela slutade med att Flisan faktiskt både Hörde och såg oss och då detta hände...Då slutade vi bums!!! Vi hade fått de gensvar vi eftersträvat.

Det är inte lätt för en hårt arbetande travhäst att bli pensionär och omskolad till ridhäst,. Det KRÄVER förståelse och kunskap från människan i andra änden av repet eller uppe på ryggen.
En travhäst är van HÅRT arbete och arbete i högt tempo, dom är glada och arbetsvilliga och dom är snabba i tanke och handling.
Man måste förstå att det är skapligt förvirrande för dem att helt plötsligt lägga allt detta på hyllan och ändra hela sin livsstil. Det måste vara fruktansvärt stressande och konstigt till en början.

Alltså, ett steg framåt och två tillbaka......i allt man gör. OM inte grunderna sitter där dom ska bygger man på ostadig grund och till slut rasar allt. Bygg långsamt och noga så kommer saker och ting av sig själv tids nog. :D

Fridens Liljor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar